По идея на Опитайте..., откъдето е и снимката, забърках кексчето вече на няколко пъти и то в различни вариации.
Мога да ви уверя, че наистина е готово за 2 минути и няма начин да отстъпва на парче от голям кекс - в същност се приготвя една голяма мъфина в чаша :)
Следвах тази базисна рецепта
Продукти за 1 чашка:
2 с.л. какао
3 с.л. брашно
3 с.л. захар
1 щ.сол
¼ ч.л. бакпулвер
1 с.л. олио
3 с.л. еспресо кафе или мляко, дори плодов сок
Принципно единия път приготвих кексчето в 250 мл чаша и се изду с голямо калпаче.
Втория път разделих сместа на две и изпекох две чаши, като в средата боднах по парче шоколад. Ако имате ядки, сушени плодове, дори свежи плодове, спокойно можете да ги добавяте в кексчето.
Намерих и вариант с яйце, той е от Блога на Бу, но не съм го приготвяла, макар че най-вероятно ще го направя и ще е вкусен:
Тя го приготвя в голяма чаша за чай – поне 250 мл, може 300, но гледайки количеството, вероятно бих го разделила в две чаши:
4 с.л. брашно
4 с.л. захар (може и кафява)
2 с.л. какао – ако не слагате какао, увеличете брашното с 1 с.л.
3 с.л. прясно мляко
1 яйце
малко ванилия или ванилена захар (или капка есенция по ваш вкус)
Бакпулвер на върха на чаена лъжичка (ако ползвате брашно с набухвател – минете без бакпулвера)
3 с.л. олио или зехтин
Няма коментари:
Публикуване на коментар