петък, 15 юли 2016 г.

Malmö Eid al-Fitr, Folkets park 2016

Празникът мина преди 10-на дни, а отбелязването му в Малмьо - на 9,07, събота - забавянето е мое :) 

Както и да е - след миналогодишните не много приятни впечатления от същото събитие, тази година отидохме по-резервирани. Алахмдулилла, беше доста по-приятно, въпреки че аз не обичам сборищата, особено тип "панаир". Въпреки това, цялта разноородност, въпреки че голямата част от посетителите бяха мюсюлмани, беше едно от най-хубавите неща, които съм виждала.

Мюсюлмани от ВСИЧКИ краища на света, с най-различни облекла - лесно можеш да познаеш повечето жени откъде идват...Цветове - шарено и весело! 

Определено това многообразие е нещото, от което Ислямът има нужда!



Този батут е надут целогодишно и е едно от най-любимите забавления на деца от всякакви възрасти. Понякога възрастните също се престращават да поскачат - мускулната треска им е вързана в кърпа :)


























В същото време отново имахме възможността да опитаме храни на различн инационални кухни - първо опитахме от Мароко, после от Нигерия (ориз с месо в пикантен и много вкусен сос) и Афганистан (троъгълни тип баничка с пълнеь от грах и царевица с интересен пикантен сос) и накрая - от всички сладкиши на тезгяха по 1-2 бройки, за да ги опитаме - от Тунис. За съжаление последните не ги снимах навреме и сега, разбира се, те вече са отдавна изконсумирани. 






За мен проблема е лютивото, което е почти във всички яденета. Но определено мога да кажа, че засега не съм опитала невкусна храна, дори и да е била люта! Имам няколко фаворита и с удоволствие очаквам и тазгодишния Малмьо-фест! 

Иначе събитието всъшност е MALMÖ EID! От хубаво - по-хубаво! :) на сцената постоянно се сменяха изпълнители - когато пристигнахме с мъжа ми, там бяха група момичета и момчета от Судан - представлението им беше приятно съчетание на модерното и традиционното. 

Голям фурор, придружен с много снимки, бяха група младежи в традиционни костюми от Оман - за съжаление не видях представянето им на сцена - те са били там преди идването ми.


Павилионите с храна и всякакви други национални стоки, бяха много. Покрай някои не можех да стоя и да дишам - огромни кълба дим от печеното месо... Отделно имаше няколко Ислямски щанда. Разбира се, не съм снимала всичките :)







Много популярни бяха и рисунките с хенна - на всеки няколко метра, имаше импровизирани ателиета с желаещи - и тях не съм снимала всички - в противен случай трябваше да покажа поне 15 снимки :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации

I've been featured on:

I've been featured on:
Oombawka Design
Featured Five Club
Stitch It Up Link Party
2 Crochet Hooks
EyeLoveKnots
featured button
Oombawka Design
Be A Crafter xD
Creative Crochet Workshop