събота, 31 март 2012 г.

Вертикална градинка, 2

При вертикалните градини се използува качеството на цветята да растат нагоре - винаги. Както и да бъдат засадени, те няма да сбъркат посоката "нагоре". Във вертикалните градини се използува това, че се постига лесно много атрактивен ефект, пести се място, както и това, че това е естествена изолация за сградите. Противно на мнения, че така се овлажнявали сградните елементи, това не е вярно, както и по повод на пълзящите бръшляни по стените на сградите - те не само че не разрушават замазките, но и изолират много добре, освен че се постига прекрасен екологичен ефект.
Разбира се, изисква се спазване на начина на засаждане - задължителен е дренажа и мрецата, поливането е по-специално. Но самата вертикална градина е едно красиво предизвикателство и си заслужава да си го доставим!
Разбира се, за щастие, по света вече има цели сгради със стени, които са озеленени точно по този начин, ние можем да започнем с една малка засадена рамка или касетка :))
За засаждане по този начин са най-подходящи сукулентите, папратите и мъховете - това са видовете, коит осъм наблюдавала и според мен изглеждат и виреят най-добре по този начин.
Самата градска среда предоставя добри възможности за градинарстване, а както казах и преди, липсата на достатъчно място се решава от този вид градинки.

 Така изглежда крайния резултат към този урок.

Това е друг вариант, но само във външния вид на вертикалната градинка.


Това е вградена в стената градинка.

А следващата идея е осъшествена с помощта на най-обикновена касетка, дървена, за плодове:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации

I've been featured on:

I've been featured on:
Oombawka Design
Featured Five Club
Stitch It Up Link Party
2 Crochet Hooks
EyeLoveKnots
featured button
Oombawka Design
Be A Crafter xD
Creative Crochet Workshop