Едно включване директно от кухнята на Екомама
Необходими са ви:
3 лимона
400 ml вода от чешмата
200 g морска сол
100 ml истински бял винен оцет
Празна пластмасова бутилка от „веро“ или някакъв друг продукт.
3 лимона
400 ml вода от чешмата
200 g морска сол
100 ml истински бял винен оцет
Празна пластмасова бутилка от „веро“ или някакъв друг продукт.
Нарежете лимоните на 4-5 парчета като махнете семената.
Пасирайте ги на хомогенна каша с пасатор заедно с една част от водата и солта.
Изсипете в тенджера. Добавете останалата вода и оцета. Варете около 10 мин. след завиране на сместа, на умерен огън, разбърквайки с дървена лъжица непрекъснато за да не се захване на дъното. Оставете да изстине, сместа трябва да прилича на гъст крем.
Изсипете в бутилката и използвайте по собствено усмотрение.
Ако резултатът не ви задоволява при миене на много мазни съдове, добавете към сместа и няколко лъжици (на око) от някой екопрепарат за съдове, например този на Sonett.
Друга неочаквана употреба: малко от тази адска смес, върху домакинска гъба, лъска чудесно иноксови мивки и други иноксови повърхности. Има лек абразивен ефект, може да се използва и върху санитарен фаянс без никакъв проблем. Миризмата на оцет изчезва още при варенето, сместа е с много свеж аромат. Не се нуждае от специално съхранение, солта е достатъчен консервант. Не се пени, това е логично, но мие прекрасно съдовете.
източник
Друга рецепта за еко препарат за съдове:
100 грама листа от бръшлян
1 литър вряща вода -> вари се 5 минути на среден огън
Сваля се от огъня и престоява 12 часа, след което се прецежда и се добавя сока на 1 лимон.
Може да се капне - за пяна, малко еко препарат за миене.
Здравейте,
ОтговорИзтриванеТова за бръшляна и аз го прочетох в един фейсбук коментар, но сега като реших да го изпробвам се оказва, а и аз имах съмнения, че бръшлянът е отровен или поне този пълзящият. Вие имате ли повече инфо по въпроса?