вторник, 8 май 2012 г.

Покриване на торта с фондан - част 2

Чудесен споделен личен опит на Ивейн, за което всички много благодарим!



    6 коментара:

    1. Здравейте! Благодаря за хубавата статия - много е полезна и информативна.

      Аз съм любител на всякакви креативни идеи, най-вече кулинарни. Отдавна ми се иска да пробвам декорация с фондан, но все още не съм имала тази възможност.

      Бихте ли публикували и рецептата за самите блатове за тортата, както и тази за Фондана! Всъщност, фонданът купува ли се, или мога и сама да си го приготвя в къщи? Освен това - веднъж приготвен, колко време може да се съхранява преди да се използва? Или трябва веднага да се декорира с него, без да престоява?

      Ще чкам с нетърпение отговора ви! Още веднъж благодаря за хубавия материал, споделения опит и съвети!

      ОтговорИзтриване
    2. За фондана има няколко варианта - да си го купите или да си го направите. За втория - има доста рецепти за направа на фондан - ето тук, например, са събрани ако не всички, но със сигурност повечето рецепти за покрития на сладки и фондани, като е споделен и опита при направата.
      За добрия фондан е най-важно консистенцията му да бъде правилната - да не е мек или много твърд. Разточва се, както тесто, но вместо брашно, се използва пудра захар.
      Другото важно нещо, е тортата да е намазана с маслен крем (125гр. масло,2ч. ч пудра захар,1с. л прясно мляко), върху който да се поставя чаршафа - разточения фондан.
      За съхранение - в добре затворен плик в хладилника.
      Най-добре е да дам линк към блога на една от най-добрите кулинарки и перфекционистки - Димитрана, тя е обяснила много добре направата и покриването с фондан, като тя самата прави най-обикновени блатове (тесто за руло: 8 жълтъка, 4 белтъка,ванилиева захар, 100гр.захар, 80гр. брашно, 20гр. пшеничено нишесте), които винаги подрежда прави в ринг, намазни със сладко/мармалад или крем по желание:
      http://dimitranas.blogspot.com/

      ОтговорИзтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      ОтговорИзтриване
    4. Много, много точно обяснено. Благодаря!

      ОтговорИзтриване
    5. Здравейте! Аз искам да попитам след като се направи тортата, покрита с фондана, украсена....колко дни и как се съхранява......ако решим 2/3 дни преди събитието да я направим. Благодаря!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Здравейте! В публикацията съм дала линк към Ивейн, която е и автор - моля, задайте въпроса си към нея, защото тя е майстора :)

        Изтриване

    linkwithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Популярни публикации

    I've been featured on:

    I've been featured on:
    Oombawka Design
    Featured Five Club
    Stitch It Up Link Party
    2 Crochet Hooks
    EyeLoveKnots
    featured button
    Oombawka Design
    Be A Crafter xD
    Creative Crochet Workshop