вторник, 3 февруари 2015 г.

Моя първи урок по плетене на 1 кука - как се плете мотив маргарита за одеяло - DIY daisy blanket crocheted motif

Покрай едно много красиво одеяло на 1 кука с маргарити, във времето получих няколко запитвания и коментари. Вчерашните въпроси на една подребителка, ме потикнаха да направя първия си урок на български с упътване и снимки за това как се плете основния мотив - в случая маргаритки - за одеяло и как след това се свързват тези елементи.

Одеялото е от блога FabArtDIY, а основния ми пост е този - Daisy blanket.

Най-напред публикувам таблица за символите в плетене на 1 кука (или кроше):


таблицата е изработена от Макаричка


Изплитане на основния мотив


1. С жълта прежда и кука 4 (разбира се, че можете да използвате и който и да било друг цвят :) изплитате верижка от 2 бримки и след това в първата изплитате 6 броя нисък пълнеж (нп).

With color A (yellow in this example) chain 2 and make 6 single crochet into the second chain from your hook (the very first chain). Завършвате и затваряте кръга със залепена бримка (зб) в първата бримка НП.

Join to the first sc with a slip stitch. 

2. Във всяка бримка - 6-те НП се повтаря следното - (наметка, промушвате през бримката, вадите, отново намятате и пак промушвате през бримката) - така ще имате 5 клупа върху куката си. След това вадите през всичките 5 клупа. Получава се 2 НП изплетени заедно (sc2tog). 

(Yarn over, insert hook into first sc, yarn over, pull up a loop) twice. You will now have 5 loops on your hook. Yarn over and draw through all loops on hook (first sc 2 together made). Do the same into each sc around (sc 2 together in each sc). It helps to do all of the yo loosely so it’s easier to pull the final loop through all 5. 


Koгато направите всичко това във всяка от 6-те НП (sc), накрая ще имате 6 броя *2Нп изплетени заедно (sc2tog). 

Свършва се със ЗБ (slst) в първата НП (sc). Срежете преждата си и оставете достатъчно дълга опашка, с помощта на иглата за съшиване на плетени изделия, скрийте добре края.

Join with a sl st to first stitch. Cut yarn and weave in ends.

Ще се получи купчинката от долната снимка. 
Вкарайте пръста си в нея, за да й придадете форма.

Stick your finger or your hook into the center to push the right side outwards.До тук изплетохте центъра на Маргаритите.

3. Вземете бялата прежда (можете да използвате който цвят желаете) и започнете със ЗБ в която и да било от 6-те НП. 

Join color B (white in this example) to the inside loop of one of the sc. Продължете със синджирче от 12 бримки и съединете с центъра посредствот ЗБ в същия клуп НП, от който сте почнали.

Chain 12 as shown in the photo below. Slip stitch into the same loop you started in to make the first petal


Отново направете синджир с 12 бримки и отново съединете със ЗБ в центъра. 

Chain 12 again and sl st into the same loop. You now have 2 petals in your first loop.

Така във всяка НП на центъра на Маргаритата ще имате по 2 листенца от по 12 бримки.

За да направите следващото листче, направете ЗБ в следващия НП. 

Продължете, докато направите общо 12 листчета към центъра. Завършете със ЗБ, срежете преждата и скрийте добре опашката на конеца. Нека е достатъчно дълга преди това, за да сте сигурни, че вашия готов мотив няма да се разплете по-натам.


4. Продължаваме със зелена прежда  (можете да използвате който цвят желаете).

Започнете със ЗБ във върха на което и да било листенце, след което изплетете синджир от 4 бримки и направете ЗБ в следващото листо.

Join color C (green in this example) to any petal. Chain 1, sc into the same petal, chain 4. (Sc into next petal, ch 4) around. 
Join with a sl st to first sc. Finish off and weave in your ends.

Повтаряйте действието (ЗБ, ВБ 4), докато завършите кръга между всички 2 листенца. 
Завършете със ЗБ в първото листо.
Срежете преждата и скрийте края й.Оттук натам ще трябва по посочената схема, да изплетете необходимия ви брой Маргарити БЕЗ зеления бордюр, за желания размер одеяло или наметка.

Имайте предвид следното - при посочения размер кука 4, се получава Маргарита с размер 10 см (4''). При 12 реда с по 14 цветя, са 168 броя.


Съединяване


Посочих БЕЗ зеления бордюр, защото цветята се съединяват в процеса на плетене на бордюра. Затова само 1-то или всички крайни цветя могат да бъдат изплетени с бордюра и след това съединени. Ако са ви в повече, ще трябва да разплитате, за да съедините.

При начина на плетене, който посочих по-горе, се получават шестоъгълници, в които се вписва цвете с 12 листа:


Съединяването е посредством НП в процеса на плетене на съответното място на предходната Маргарита. Начина на свързване на шестоъгълниците, е следния:


На схемата са 3 шестоъгълника, вие продължавате со желания брой - например 12 броя

Това е добавянето на следващата колона от свързани маргарити. Не забравяйте обаче, че не могат да се съединят, ако сте изплели цветята на колони!!! Колона може да бъде само крайния низ от цветя!!!
Следващите се съединяват по посочената схема 1 по 1!
За най-лесен начин гледайте всяко листо да е срещу съответното листо на другата Маргаритка.Това е прекрасния резултат в посочената палитра. Както казах, вие можете да позлвате каквито искате цветове. 

За съжаление няма как обяснението с думи да бъде по-кратко. Всъщност на практика изплитането е бързо и лесно. Ако в ново за вас, имайте предвид, че се свиква бързо и можете да плетете маргаритите, докато гледате филм, слушате новини или си говорите с близките, пътувате и т.н. Накрая, така между другото, ще имате красиво и практично одеяло или наметка, покривка или за каквото искате да го ползвате :)

НАсладете се на ползите от плетенето :) 

Ако имате въпроси, ще се радвам да бъда от полза!

Хубави и ползотворни дни на всички ви!

4 коментара:

 1. Благодаря Милена за този урок. Таблицата със символите не е много ясна, но обясненията са подробни и разбираеми дори за начинаещи като мен :) Вече ще бъда по-уверена в плетенето на маргаритите и, надявам се, няма да ми се налага да разплитам. Благодаря отново и ти пожелавам хубава вечер :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Таблицата с означенията не е от голямо значение за именно този урок, защото обясненията са писмени, не графични. Публикувах ги за евентуално улеснение, ако някой е свикнал с чуждоезични графични символи, да може по-лесно да си ги обърне в българските такива.
   Между другото разплитането си е в кръга на обичайните неща за човек, който плете :) Колкото и да не е приятно, но е нормално :)
   Ако имате въпроси, не се стеснявайте да питате, така ще ми дадете идея за друг урок, да ми обърнете внимание върху някой проблем/
   Хубави дни желая и пишете :)

   Изтриване
  2. Хахахах ако знаеш само в началото, когато все още не беше дала подробните обяснения, колко пъти плетох маргарити и разплитах... може би за половин одеало :))) Този жълт център не можах да го разгадая как точно трябва да се направи и разплитах ли, разплитах. Незнам защо си бях въобразила че жълтия синджир е от 6 бримки и после листенцата на маргаритите ми ставаха мнооого широки. Но това вече е минало... Сега съм изплела само 3 маргаритки по указанията и всичко е ОК. Хиляди благодарности и продължавай да ни радваш с интересни модели!

   Изтриване
  3. Радвам се, че вече си доволна, Ваня! Ще се радвам да покажеш и готовото одеяло.
   Между другото, ако решиш, можеш да го изплетеш до шал/ наметка :)

   Изтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации

I've been featured on:

I've been featured on:
Oombawka Design
Featured Five Club
Stitch It Up Link Party
2 Crochet Hooks
EyeLoveKnots
featured button
Oombawka Design
Be A Crafter xD
Creative Crochet Workshop