неделя, 15 февруари 2015 г.

Как да изплетем бабино квадратче на 1 кука/ How to #crochet a #Granny #squire

Особено на английски има доста уроци за плетене на бабини квадратчета. Направих този с достатъчен, мисля, снимков материал, на Български за начинаещи. 
Другата новост е свързването на края на поредния ред, който видях от Тhe Crochet Crowd при изплитането на първите 20 квадрата от тяхното 2015 Mystery Afghan Crochet Along - не чрез ЗБ (залепена бримка, sleep stitch), а с помощта на полувисок пълнеж (ПВП, hdc). Начинът ми хареса - според мен е особено удобно и не е по-трудно.

Ето ТУК можете да скролнете по-надолу, където след Crochet има бутон за сваляне на PDF на въпросните бабини квадратчета, но на Английски.

Аз ще дам упътването на Български + снимков материал към всяка стъпка. Преди да започнете работа, прегледайте всички снимки и след това се върнете към началото. Обикновено писменото обяснение е по-дълго и изглежда сложно. А всъщност не е така :)

Бабините квадратчета са удобни и лесни. Можете да изплетете различен брой в какъвто искате цвят от тях и след това да ги свържете в одеяло, наметка, за подложка за масата или дръжка за кухнята. Можете да сменяте цвета на всеки ред и да плетете достатъчно голям брой редове, така че да се получи един много голям квадрат за одеяло например. 
Бабиното квадратче може да послужи да намерите приложение на всички останали ви парчета прежда.

Другото приложение, е за терлици. ТУК можете да видите изплетените преди 1-2 месеца мои терлици, за които смятам да направя отделен урок със схемата и упътване за работа. 
Така че приложенията са много - приятна и спорна работа ви желая. И ако имате въпроси, каквито и да било, ще се радвам да бъда от полза! 

СЪКРАЩЕНИЯ:

СБ - синджир бримка
ЗБ - залепена бримка
ПВП - полувисок пълнеж
ВП - висок пълнежРЕД 1:

5СБ (1), ЗБ в 1-та СБ (2) - имате кръг (3).- 3СБ (4) (броят се за 1ВП), 2ВП в кръга (така имате 3 ВП), 3СБ:- 3ВП, 3СБ, 3ВП, 3СБ, 3ВП, 1СБ - т.е. в началния кръг трябва да имате 4 пъти по 3броя ВП и 3 синджира с по 3 бримки и накрая само 1СБ (7):Следва края на ред 1 - в 3-та бримка изплитате 1ПВП, както е показано на долните снимки:
 РЕД 2:

Плетем по същия начин, както ред 1.

- 3СБ (броят се за 1ВП), 2ВП, 3СБ.
- така в следващите 2 образували се ъгли, изплитате горната комбинация от 3ВП + 3СБ + 3ВП + 3 СБ
- в последния ъгъл изплитате 3ВП + 3СБ + 3ВП + 1СБ - тогава повтаряте същото, както затварянето на първия ред - 1ПВП в 3-та бримка на началния ВП. 
Така сте затворили и втория ред на бабиното квадратче. 

РЕД 3:

Плете се по същия начин - в пространствата между групата от 3ВП, се плете отново група от 3ВП. В ъглите, обособени от 3СБ, се плете 3ВП+3СБ+3ВП.

- 3СБ, 2ВП; в пространството от 1СБ на 2-ри ред - 3ВП, в ъгъла, обособен от 3СБ на 2-ри ред: 3ВП, 3СБ, 3ВП


Това се повтаря до края на ред 3, но след последния ВП се плетат не 3СБ, а 1СБ и се свързва посредством 1ПВП за край на ред 3 по описания начин в ред 1 и 2.
РЕД 4 се плете по напълно аналогичен начин на предходните редове.


Както споменах по-горе, можете да изплетете неограничен брой редове. Когато решите да приключите, това става не с ПВП, както описах за край на редовете, а със ЗБ, след което трябва да отрежете преждата и с тъпа игла за шиене на плетени изделия, да скриете добре този край, но така, че не само да не се вижда, но и да не се разплете. Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации

I've been featured on:

I've been featured on:
Oombawka Design
Featured Five Club
Stitch It Up Link Party
2 Crochet Hooks
EyeLoveKnots
featured button
Oombawka Design
Be A Crafter xD
Creative Crochet Workshop