неделя, 23 септември 2012 г.

Жената и гърбушкото/ The woman and the hunchback


Една жена всеки ден изпичала хляб за семейството си и един в повече, който слагала на перваза на прозореца си - да го вземе някой гладен човек.
Всеки ден минавал един гърбав мъж и взимал хляба и вместо да благодари, казвал ядно: "Каквото лошо направите - ще ви се върне и каквото добро направите - то си е за вас!"
Това се повтаряло всеки ден и на жената й докривели думите на този мъж, който никога не благодарял, а само мърморел едно и също нещо!
Чудела се как да промени това, като чувала мърморенето всеки ден! Една сутрин си казала: "Е, не! Не може така! Ще променя днес нещата вднъж завинаги!" И сложила отрова в хляба, който слагала на прозореца. 
В момента, в който поставяла отровния хляб на прозореца, ръцете й се разтреперили и тя викнала: "Какво правя аз?!" И бързо го хвърлила в огъня, след което изпекла нов хляб и както всеки ден, го сложила на перваза. Пак минал гърбавия човек и го взел, промърморил обичайната си фраза и заминал.
Жената забравила случилото се, защото ума й бил зает със сина й - преди месеци момчето заминало да си търси късмета далеч от дома и майката нямала никакви вести от него. Изправила се жената и отправила гореща молитва към Бог да върне сина й в дома им!
Вечерта на вратата се почукало и каква била изненадата й, когато видяла собствения си син да стои слаб и немощен пред прага! Дрехите му били одърпани, стари и големи.
Бързо вкарала момчето си в дома, нахранила го, изкъпало се и се преоблякло.
После й казал: "Мамо, истинско чудо е, че се прибрах! Може би само на миля оттук бях премръзнал и съм припаднал от студа. Сигурно съм щял да умра, ако не ме беше намерил един човек - възрастен и гърбав, който ме стопли и ми даде един хляб. Той ми каза - това е, което ям всеки ден, сега ти го давам на теб". 
Когато майката чула това, лицето й пребледняло. Тя се сетила за отровния хляб, който приготвлиа и после хвърлила в огъня. Ако го беше оставила, той щеше да бъде изяден от собствения й син...
И тогава тя разбрала значението на всекидневните думи на гърбавия мъж...
"Каквото лошо направите - ще ви се върне и каквото добро направите - то си е за вас!"


Поука: Правете добро и не спирайте да добротворствате, дори да не получавате винаги благодарност или добри думи.
Защото един ден, дори не тук, а в Отвъдното, ще ви се върне всяко едно дело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации

I've been featured on:

I've been featured on:
Oombawka Design
Featured Five Club
Stitch It Up Link Party
2 Crochet Hooks
EyeLoveKnots
featured button
Oombawka Design
Be A Crafter xD
Creative Crochet Workshop