вторник, 4 септември 2012 г.

Домашен крем за лице



Първия ми домашен крем за лице, е вече факт. Досега си дообогатявах кремове с различни масла и витамини, ползвах само маслени бани за лицето си, маски и други, но крем не си бях приготвяла. Преди време ми подариха такъв крем, направен от една жена и беше невероятен! Дадох от него и на други да го ползват и всички бяха във възторг.
Вчера си донакупих масла и днес пристъпих към "лабораторната" работа :)

На водна баня разтопих пчелен восък (4 супени лъжици), както си беше с малко мед. Но в тенджерката сложих една метална висока капачка, върху която оставих керамичния съд с восъка. 
Разтопих го на водната баня, бъркайки в дървена бъркалка и веднага го махнах от огъня.
Тогава добавих малко домашен зехтин и кокосово масло. 
Трудно се размесват добре, но бърках повечко. Бързо се втвърдяват и затова върнах съда за малко във водната баня.
След това прецедих сместта, защото от восъка остават едри частици. В крайна сметка фината смес изсипах в празна кутийка от крем, а другата - по-едрата - в друга кутийка за крем.
Оттук-нататък добавях от всички останали масла по еднакво в двете кутийки:
1/2 чаена лъжичка масло от карите (ший)
10 капки масло от гроздови семки
10 капки витамин А
10 капки иланг-иланг
10 капки масло от мандарина
10 капки масло от лайка

До изстиване на крема, го разбърквах леко, за да не се разслоят съставките и да изстине равномерно.
Това беше - консистенцията, която придоби крема, ми хареса. Утре, на чиста кожа, ще видя дали ще ми хареса и самия крем :)

Този крем е добър за дневно ползване, защото маслото от карите има естествен слънцезащитен фактор. Макар че в такъв случай щеше да е най-добре да не е с витамин А, а с витамин Е. Защото ретинолът е добре да си е на тъмно, т.е. да се слага в нощни кремове. Но нямах възможност да си купя витамин Е и сложих А. Което се надявам да не пречи кой знае колко, имайки предвид, че идва есента и зимата, а тогава именно ще го ползвам. От друга страна пък мога да си го ползвам за нощен крем, а да си приготвя друг за през деня...

----------------------------

22.08.2014 - днес приготвих още 2 домашни крема и със сигурност резултата ще е по-добър от горния:)  - http://milenaplaces.blogspot.com/2014/08/blog-post_58.html

4 коментара:

  1. Малка корекция.........прекалено много восък.

    ОтговорИзтриване
  2. Не е малка корекция, а много важна! Аз си мислех, че меда е в повече, защото самия крем не се втвърдява, а е добър на консистенция, макар и по нея да прилича на захаросан мед.
    После си набавих чист восък, но още не съм правила друг крем.
    Ще ми кажеш ли колко восък е добре да се сложи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, препоръчвам ти да сложиш розова вода в сместа. Крем не се прави без известно количество вода, освен ако не държиш да е мазен и подхранващ през нощта, защото няма да попива добре. Восъкът е прекалено много - сложи само 1 или 2 лъжички. Той играе ролята на емулгатор. Добави и поне 50 мл розова вода. От гроздовите семки спокойно можеш да сложиш не 10 капки, а 5-10 мл и още малко карите. Така ще бъде още по-хубава консистенцията и може да минеш без мед и зехтин. Зехтинът също придава мазна консистенция. Имай предвид, че сместа отначало ще е рядка, после заради пчелния восък и каритето ще изстине и ще стане по-гъста.
      За разбъркване си купуваш минимиксер за фрапе и нямаш грижи.х Аз се изучих в правенето на кремове и съм много щастлива. Онзи ден си направих домашен лосион за тяло след баня :)Затруднявам се единствено да намеря нови флакончета от 200-300 мл в свободна продажба.

      Поздрави
      Ели

      Изтриване
    2. Много ти благодаря, Ели :)

      Част от нещата си не ги публикувам тук, а в другия ми блог, който е конкретно за алтернативна медицина, билки, хранене и пр. Харесвам домашните рецепти, но наистина предимно там ги публикувам.
      Ще те поканя да минеш там, вероятно съдържанието му ще ти допадне и ще коментираме отново :)
      http://islamichalal.blogspot.com/

      Изтриване

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярни публикации

I've been featured on:

I've been featured on:
Oombawka Design
Featured Five Club
Stitch It Up Link Party
2 Crochet Hooks
EyeLoveKnots
featured button
Oombawka Design
Be A Crafter xD
Creative Crochet Workshop